semua Kategori
Berita syarikat

Rumah> Berita > Berita syarikat

Permintaan untuk 500,000 tan! Teknologi bateri baharu akan memacu perkembangan pesat industri bahan pemindahan termit

Masa Terbitan: 2023-08-29 Views: 8

Pada Jun 2022, Ningde Times mengeluarkan bateri CTP - Kirin generasi ketiga. Bateri Kirin sel pertama teknologi penyejukan permukaan besar, fungsi penyejukan air diletakkan di antara sel-sel, supaya kawasan pertukaran haba berkembang sebanyak empat kali ganda, bahan pemindahan termit adalah bahan mentah penting plat penyejuk air, bateri Qilin atau akan memangkinkan termit memindahkan permintaan industri bahan, teknologi bateri baharu atau akan memacu industri bahan pemindahan termit pembangunan pesat.

00

Penggunaan bahan pengalir aluminotermik

Bahan penghantaran termit dalam istilah mudah, adalah aluminium foil, pita aluminium.

Pembuatan bahan pemindahan terma tergolong dalam sub-industri industri pemprosesan aluminium, bahan bergulung aluminium, huluan adalah aluminium elektrolitik, dan produk hiliran ialah peranti pemindahan haba, perkakas atau bahagian. Bahan pemindahan termo dibahagikan kepada bahan komposit dan bahan bukan komposit, bahan komposit biasanya aloi aluminium 3 siri sebagai bahan teras, disalut dengan 4 siri atau gred aloi aluminium yang lain, bahan pemateri aloi aluminium komposit tiga lapisan boleh memenuhi keperluan berat ringan, rintangan kakisan, kekonduksian terma yang baik, kekuatan tinggi, kebolehbentukan yang baik, pematerian, penjimatan logam berharga dan lain-lain keperluan prestasi komprehensif dan pelbagai fungsi.

Bahan pemindahan termit digunakan terutamanya dalam penukar haba automotif, perkakas rumah, mesin dan peralatan, serta sistem penyejukan udara di stesen janakuasa terma. Antaranya, penukar haba automotif adalah bidang aplikasi utama, (mengambil Industri Aluminium Huafeng sebagai contoh, dalam struktur permintaan hilirannya, pengangkutan menyumbang sehingga 87% pada 2019), dan kereta biasanya mempunyai lebih daripada 10 unit pertukaran haba. Penukar haba automotif terutamanya termasuk penghawa dingin automotif, tangki air, penyejuk minyak, intercooler dan pemanas.

004

Penembusan kenderaan tenaga baharu mempercepatkan permintaan untuk bahan pemindahan termit

Kadar penembusan kenderaan tenaga baharu yang semakin meningkat dan peningkatan "aluminisasi" kereta adalah dua pemacu pertumbuhan utama pasaran bahan penghantaran termit.

Dari perspektif keberkesanan, pembuatan penukar haba dengan bahan komposit pemindahan termit boleh mengurangkan berat sistem pertukaran haba automotif sebanyak kira-kira 40%, dan sangat meningkatkan kecekapan pertukaran haba.

Sistem pertukaran haba kenderaan tenaga baru itu sendiri telah hampir dua kali ganda jumlah bahan penghantaran termite berbanding dengan kenderaan minyak tradisional, dan kemudian mengambil kira permintaan untuk bateri tenaga baru, pelesapan haba sistem kawalan elektronik dan keperluan lain, permintaan untuk bahan termit akan meningkat dengan ketara.

005

Bateri kuasa terus menjana haba dalam proses pengecasan dan nyahcas, dan suhu tinggi mengancam keselamatan, hayat bateri dan ketumpatan tenaga, dan lain-lain, jadi terdapat permintaan yang lebih kuat untuk pertukaran haba, jadi penggunaan bahan penghantaran termite untuk yang baru kenderaan tenaga adalah jauh lebih tinggi daripada kenderaan tradisional, dan penggunaan bahan penghantaran termit untuk kenderaan tenaga baharu EV adalah kira-kira 20-25KG, 10-15KG lebih tinggi daripada kenderaan tradisional. Penggunaan basikal EV bahan transmisi termi sebanyak 22.5KG, jualan kenderaan tenaga baharu global 2021 sebanyak 6.37 juta, sepadan dengan permintaan bahan termit sebanyak kira-kira 140,000 tan. Menurut kadar penembusan 33% dan 21% kenderaan tenaga baharu domestik dan global pada 2025, permintaan yang sepadan untuk bahan termit adalah kira-kira 500,000 tan, dan kadar pertumbuhan tahunan kompaun setinggi 37%.

Secara konservatif dijangkakan bahawa kadar pertumbuhan komposit permintaan bahan transmisi termit automotif global semasa Rancangan Lima Tahun Ke-145 akan mencapai kira-kira 4%. Penyimpanan tenaga superposisi, 5G, transit kereta api, medan saluran mikro penyaman udara awam dan medan pertukaran haba lain, ruang keanjalan permintaan bahan penghantaran termit akan digandakan.

Sistem pertukaran haba kenderaan tenaga baru itu sendiri telah hampir dua kali ganda jumlah bahan penghantaran termite berbanding dengan kenderaan minyak tradisional, dan kemudian mengambil kira permintaan untuk bateri tenaga baru, pelesapan haba sistem kawalan elektronik dan keperluan lain, permintaan untuk bahan termit akan meningkat dengan ketara.

006

Kategori panas